Příprava kávy je doslova obřad

Samozřejmě pokud ji neodbudeme nasypáním do hrnečku a zalitím vroucí vody. Připravit se dá skutečně na mnoho způsobů a tak lze dokonale vyhovět každému, kdo má rád kávu. Proč bychom se měli úmyslně ochuzovat o tak skvělý požitek, který můžeme získat nejen v kavárnách, kde se věnují špičkové přípravě. Stačí jen pár minut navíc věnovat přípravě.

Základní pravidla:
• Pokud si chceme vychutnat to správné aroma, tak rozhodně je ideální si kávu připravit z čerstvě upražené kávy, namleté těsně před spařením. To je skutečně úplný požitek, který se nedá s ničím jiným srovnat.
• Rituál by měl být na nějaké úrovni. Podávání kávy je spojeno s malým šálkem a podšálkem. Design zajisté dotvoří i vhodná velikost lžičky. Šálky na kvalitní kávu jsou většinou v rozsahu 50 – 100 ml.
• Šálky je vhodné předehřát, aby se voda při zalívání zbytečně nezchladila, i to má vliv na kvalitu podávané kávy.
• Podle pravidel je vhodné ke kávě podat i menší množství čisté vody, nejlépe pokojové teploty. V podstatě ji dnes dostaneme v každé kavárně.
1. Je to z důvodu doplnění tekutin, jelikož je známo, že káva odvodňuje, to platí především pro černou kávu bez přídavku mléka. Poté by měla být konzumace vody rovna stejnému podílu kávy. Pokud se podává káva s mlékem, je možné dát menší množství vody.
2. Dalším důvodem je propláchnutí chuťových pohárků a neutralizace chutí. To nám umožní si kávu skutečně vychutnat.
3. Doplnění minerálů, pokud má někdo nedostatek hořčíku nebo vápníku může rovnou požádat o minerálku.
• Připravenou kávu popíjíme ihned a nikdy ji znovu neohříváme. Jedině tak si lze vychutnat všechny složky.

Aroma je základ

Základním indikátorem kvality mohou být země původu, to jsou oblasti, kde se rodí káva. Některá poté může být o trochu cenově dražší, ale je také kvalitnější a ve většině případů i aromatičtější. Velký problém je, když si zakoupíme namletou kávu a skladujeme ji delší dobu. Po určité době totiž vyčichne a ztratí velkou část svých jemných aromat. Odrazí se to poté i v samotné chuti.