Káva je ovoce

Ač se to někomu nemusí zdát reálné, tak je to skutečně pravda. Je to v podstatě zelený keř, který plodí ovoce a to se podobá naší třešni. Možná díky tomu je mnohdy podle různých typů kávy cítit ovocná příchuť. V podstatě zde se jedná o trochu obrácenou konzumaci, než u nás. My u třešní sníme chutnou červenou dužinu a pecku vyhodíme nebo občas použijeme i na jiné účely. Kdybychom to udělali v případě plodů kávovníku, tak bychom mohli farmaření zabalit. Zde jde především o pecku plodu, což by nikoho nenapadlo. On ale ani samotný sběr není nijak jednoduchý, jak by se zdálo. Když bobule dozrávají, tak rázem je na keříku několik fází, musí se otrhat ty zralé. Nikdo nesmí mávnout nad tím, že pár nezralých se ve větším množství ztratí. Zkazila by se tím celá úroda a následně kvalita kávy. A protože je všude poměrně dost teplo a my víme, že takové počasí přispívá k hnilobě ovoce, tak se musí rychle úroda zpracovat.

Suchá cesta – metoda, která je nejstarší a také přirozeně nejjednodušší. Také se můžeme setkat s názvem natural. Plody se rovnoměrně rozloží a nechají na slunci schnout.

Honey – pokud někdo produkuje sladší kávu, tak jeho metoda je o trochu pracnější. Nejprve se strhne vrchní slupka, ale dužina na zrnku zůstane. Během sušení se uvolní cukry z dužiny do zrnka a rázem je tu jiná chuť.

Mokrá cesta – je technologicky náročná, avšak poskytuje lehkou a jemnou chuť kávy. Plody putují do vody, spíše do kanálu s vodou. Vylučovací metoda zaručí, že se káva bude zpracovávat jen a pouze ze zralých plodů. Ty nezralé totiž plavou na hladině, zralé jdou jednoznačně ke dnu. Takové se pak zbaví slupky a nechají podle potřeby 1 nebo 2 dny fermentovat. Poté se znovu vykoupou a následně suší.

Cesta pokračuje dál

Nyní je čas zrnka přebrat podle kvality a velikosti. Jejich domovské místo bude zakončeno zabalením do pytlů a následně se připraví na velké cestování lodí do velkých pražíren nebo rovnou na burzu. Obchodování s kávou patří mezi velmi rozšířené, po ropě stojí na druhé příčce.