Je několik druhů černých čajů

Skoro by se to dalo přirovnat k vínu, kdy existují různé odrůdy nebo odlišná technologie zpracování. Také různé kombinace s nějakým přídavkem, vytvoří úplně jinou chuť. Tak něco podobného nalezneme i u čajů. Tady především bude rozhodovat technologie zpracování. Ale vliv na samotnou chuť čaje bude mít oblast, z které budou lístky pocházet a v konečné fázi i sklizeň má svůj podíl na úrodě a kvalitě. Hodně velký vliv mají čajové lístky svojí velikostí. Není třeba ani vysvětlovat, že mladé a vrcholové budou stát na přední příčce. Inu mládí, má v sobě ukryto tolik energie a díky tomu je chuť výraznější a celkově je čaj o poznání chutnější. Vrcholovým lístkům se jinak říká tipsy a je to celosvětově známý výraz a označení.

Označení je informující část
Vliv na chuti má i samotná fermentace a zpracování. I zde se dá mnohé pokazit, ačkoliv zde pracují zkušení pracovníci, kteří to mají lidově řečeno v oku. Díky tomu, že lístky mohou pocházet z různých pěstitelských koutů země a také mohou být jinak zpracovány, je důležité jejich označení. To je samozřejmě se zkratkách, ale díky tomu všichni odborníci nebo firmy rozumí kvalitě čajových lístků. Dají se tak rozpoznat velmi jemné čaje, kdy je například velký podíl tipsů, nebo kdy jsou pouze nazlátlé, ale sklízí se i hrubší a kratší listy. Takový čaj ocení milovníci silných čajů. Zároveň se vyrábí některé druhy uzením a poté vzniká kouřový čaj. Ale ani odpad, což je čajová drť a prach se nevyhazují, jen se často používají do čajových sáčků nebo lisovaných kuliček.

Čaj s vysokou hodnotou
V některých oblastech se skutečně Čajovníku daří a sklizeň je tak i vícekrát do roka, mnohdy dokonce až čtyřikrát. Ale všeobecně bude platit pravidlo, že čím bude sklizeň ranější, tím bude kvalitnější čaj a tím samozřejmě stoupne na ceně a na burzách. První sklizeň je tudíž určená skutečným labužníkům, kteří si rádi za kvalitu připlatí. Poslední sklizeň je bohužel ta nejslabší, ale na druhou stranu svoji pozici si slušně obhájí v čajových směsích.