Arabica a Robusta – jedna káva a přece odlišná

Káva je nápoj, který se stal součástí našich životů a kdo ochutná jednou, již neodolá a tento nápoj si dopřává každý den. Aby taky ne, když jde o lahodný nealkoholický horký mok, který dokáže zpříjemnit chvíle štěstí i nepohody. Má povzbudivé účinky, působí proti únavě a dokáže naladit na dobrou náladu a příjemnou atmosféru.

Výběr kávy je opravdu pestrý, ale základem zůstává Arabica a Robusta. O čem je řeč? Káva pochází z kávovníku respektive z jeho plodů a vyrábí se z dvou preferovaných druhů tedy již zmíněné Arabiky a Robusty.

Oba druhy kávovníků se pěstují v tropických podmínkách a jsou citlivé na mráz.

Arabica preferuje teploty minimálně od 17°C a maximálně do 25°C. Dozrávání trvá déle, ale není citlivá na změny a výkyvy teplot a počasí na rozdíl od Robusty. Má hluboký kořenový systém a i proto se jí daří ve vyšších polohách. Dosahuje výšky 3 metry.

Robusta snese i vyšší teploty, ale je háklivá na změny a rozdíly. Pěstuje se ve vyšší nadmořské výšce z důvodu stabilnější teploty a vlhkosti. Její kořeny jsou mělké a její výška dosahuje až 13 metrů.

Rozdíl mezi těmito druhy spočívá také především v tom, že zrna odrůdy Arabica jsou delší a mají protáhlý tvar. Vůně této kávy je intenzivně aromatická, jemná a chutí připomíná sladké ovoce.

Robusta má zrna vypuklá a zaoblená. Je charakteristická výraznou až hořkou chutí a je silná. Je odlišná také v tom, že obsahuje dvakrát více kofeinu, než Arabica.

I když je Robusta považována za méně kvalitní, než Arabica, tak i přes to tvoří podstatnou část celkové produkce na světovém trhu. Je obsahem mnoha směsí a ideální pro přípravu tradičního espressa. Používá se také jako podklad instantní kávy.

Kdo je labužníkem kávy, tak tyto rozdíly zaručeně hned pozná a každý si vybere tu svoji oblíbenou odrůdu. Někdo má rád silné verze kávy a někdo zase upřednostňuje slabší varianty. Jakmile si na jednu z nich zvyknete, tak se jí už rozhodně nevzdáte.